Kvisten – tilbud til misbrugte i Frisam.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook
Kvisten Viborg åbner afdeling hos Frisam og her er det lederen, Lisbeth Høstgaard Møller og terapeut Kim Aabo Christensen fra Billund. Privatfoto

Kvisten Viborg åbner afdeling hos Frisam og her er det lederen, Lisbeth Høstgaard Møller og terapeut Kim Aabo Christensen fra Billund. (Privatfoto)

Nu får mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb mulighed for at få hjælp i Billund kommune. Det kan ske igennem Kvisten, som nu etablerer en afdeling hos FriSam i Grindsted.

Kvisten er en forening, der ved frivilligt, socialt arbejde hjælper mennesker, som har været udsat for seksuelle overgreb. Kvisten har tilbud i det meste af Midtjylland og nu også i det sydjyske.

– Vi tilbyder individuelle samtaleforløb og gruppesamtaleforløb for både mænd, kvinder og pårørende til seksuelt krænkede, fortæller Lisbeth Høstgaard Møller, der er leder i Kvisten Viborg.

Kvisten blev etableret i 1998 i Aarhus, i 2006 i Viborg og i 2014 også Aalborg. Det er Kvisten Viborg, der nu etablerer en underafdeling i Billund kommune helt på linje med Kvisten Viborgs øvrige tilbud i Viborg, Skive, Holstebro, Nykøbing Mors, Thisted, Randers, Bjerringbro og Silkeborg.

– Mange har brug for hjælp. Nogle af dem ved det måske ikke selv, da oplevelserne kan være helt eller delvist fortrængte, men sikkert er det, at det har betydning for den enkelte. De mest typiske senfølger efter seksuelle overgreb er, at man føler sig ensom, anderledes, lider af lavt selvværd, mangler tillid til andre, har problemer med at skabe eller bevare nære relationer, problemer med at være sammen med flere mennesker eller færdes i større forsamlinger eller på offentlige steder, koncentrationsbesvær, lede ved egen krop, tåler ikke berøring og den slags, siger Lisbeth Høstgaard Møller.

Noget tyder på, at ca. 10 procent af befolkningen bærer på oplevelser fra seksuelle overgreb med i deres rygsæk, og måske overrasker det mange, at hver tredje af disse er mænd. Dem hører Kvisten ikke så ofte fra. For hver 20 personer, der henvender sig til Kvisten er kun én af dem en mand, og det ærgrer Lisbeth Høstgaard Møller, fordi senfølgerne efter overgreb ofte har stor betydning for deres sundhed, sociale liv og deres tilværelse i det hele taget.

Opmærksomme på unge
– Vi er særligt opmærksomme på de unge, der ringer eller skriver til os, da rettidig hjælp kan forhindre, at de dropper ud af en ungdomsuddannelse eller uddannelse. Dog er det aldrig for sent. Vi får henvendelser fra mennesker i alle aldre – helt op i 60’erne. Fortrængte oplevelser har det med at dukke op før eller siden. Sådan som nogen beskriver det – som en trold fra en æske. Andre har manglet modet til at fortælle den velbevarede hemmelighed til nogen. I Kvisten har vi tavshedspligt, og vi har erfaring med emnet. siger Lisbeth Høstgaard Møller

I alt har Kvisten 44 frivillige psykoterapeuter, psykologer og psykologistuderende. Alle behandlere har job ved siden af. En frivillig jurist og en frivillig IT ansvarlig er også tilknyttet.

læs mere om tilbud til misbrugte på kvistens hjemmeside.

Print this pageEmail this to someoneShare on Facebook